🇳🇱 De Expat en de Kokosnoot 🇬🇧 The Expat and The Coconut

Er kan elk moment een kokosnoot vallen, en met een beetje pech loop je er net onder.

Ook deze week knalde er een kokosnoot recht voor mijn balkon op de stoep. “Je zult er maar net lopen”, dacht ik. Iedere dag wordt er hard gewerkt door een paar mannen in onze gemeenschappelijke tuin. Het gras wordt met precisie bijgewerkt; langs de rand blijft het gras in een golfpatroon iets hoger. De frangipangi, die heerlijk geurt en net van de boom afvalt, verwelkt in no-time in de hitte. Ze krijgen geen tijd om te ontbinden; ze worden dagelijks opgeruimd. En de dode grote takken worden uit de palmen gezaagd, terwijl de rijpe kokosnoten met een zetje uit de boom worden gewipt. Desondanks knalt er zo nu en dan eentje op de stoep. Ieder jaar sterven er in tropische oorden meer mensen door vallende kokosnoten dan door verkeersongelukken heb ik ooit gehoord. Broodje aap? Anyhoedanook, ik ben blij dat ik steeds aan het gevaar ontsnap.

Licht sceptisch

Niet zelden lacht de doorgewinterde expat licht sceptisch op mijn antwoord en zegt : “dat hebben we vaker gehoord, wacht maar…”.

“Wat is jullie plan voor de toekomst” is een veelgestelde vraag aan en tussen expats. De doorgewinterde expats, die hun gezin in het buitenland hebben grootgebracht en in meerdere landen hebben gewoond, hebben het meest relaxte en open antwoord. Iets met ‘we zien wel’ en met ‘buitenland’. Hun kinderen zijn wereldburgers geworden, en eenmaal los van de Nederlandse klei – of waar de wieg van de ouders ook stond – ligt de wereld aan hun voeten. Die kinderen wonen vaak verspreid over de wereld waarbij dichtbij elkaar wonen überhaupt geen optie is. Weinigen zijn dan ook bezig met een toekomstige terugkeer naar hun moederland.

Nieuwe expats, hebben vaak (nog) wel een toekomstbeeld of verwachting. In hoofdlijnen op te delen in twee categorieën : de ‘dit-is-onze-eerste-ervaring-als-expat-en-we-gaan-voor- nog-vele-jaren-van-nieuwe-ervaringen-expat’  en de ‘dit-is-een-gaaf-eenmalig-avontuur-expat’. Tot die laatste categorie behoor ik, maar inmiddels weet ik ook dat in Expatlife meer dan geldt: “Life is what happens when you’re busy making other plans”. Niet zelden lacht de doorgewinterde expat licht sceptisch op mijn antwoord en zegt : “dat hebben we vaker gehoord, wacht maar…”. Ik snap het, ik heb meerdere mensen ontmoet die de verwachting hadden voor een jaar of twee/drie te zijn gekomen en er na 11 jaar nog steeds wonen.

COVID

COVID was een totaal ongealculeerd risico met verstrekkende gevolgen ook voor Expats en hun familie.

Ik kijk met bewondering naar die ‘de wereld is mijn thuis’-houding, en ervaar dat het begrip ‘thuis’ een andere lading krijgt als je eenmaal los bent van die klei. Evident is dat je als expat in behoorlijke mate flexibel en avontuurlijk moet zijn. Hecht je aan zekerheden en duidelijkheid, begin er dan vooral niet aan 😉. In een nieuw land, met nieuwe regels en gebruiken is één ding zeker : je gaat ze vanzelf ontdekken. Heel vaak is dat leuk, hilarisch en leerzaam. Maar soms is het ook uiterst pijnlijk. Die flexibele houding is vooral lekker en verrijkend als je zelf de keuze kunt maken, en de regie hebt. Maar dat…, is helaas niet altijd het geval.

Het expat avontuur moeten afbreken wegens ziekte, zorgbehoevende ouders, heimwee of andere ‘thuisfront incidenten’ is een scenario dat de meeste expats zich vooraf bedenken als mogelijk. Niet dat het drama dan minder groot is, maar het is een gecalculeerd risico.

COVID was een totaal ongealculeerd risico met verstrekkende gevolgen ook voor Expats en hun familie. Er zijn veel schrijnende verhalen van gezinnen die elkaar maanden of zelfs langer dan een jaar niet hebben kunnen zien en voelen. Expats die hun ouders niet konden bezoeken op hun sterfbed, kinderen die studeerden in een ander buitenland en mentaal een harde klap te verduren kregen die je maar moeilijk kon verzachten door de afstand en meer van zulke verhalen. Gelukkig is die periode voorbij en iedereen lijkt die periode ver weggestopt te hebben. We vertrouwen er op dat dit niet meer boven ons hoofd hangt, flexibel en avontuurlijk.

Employment Pass

Ben je in Singapore werkzaam op een zogenaamd lokaal arbeidscontract en wordt je ontslagen? Dan vervalt ook je Employment Pass.

En dan is er nog een risico waar veel expats vooraf niet bij stilstaan, waardoor het een ongecalculeerd risico is: Je baan kwijt raken in Singapore. Ontslagen worden gaat hier snel en makkelijk. Het Singaporese arbeidsrecht, geldig voor alle lokale contracten, biedt nauwelijks tot geen bescherming. Een werkgever kan een medewerker ontslaan zonder ingewikkelde procedures of rechtsgronden en betaalt 2 weken per gewerkt jaar als compensatie.

Ben je in Singapore werkzaam op een zogenaamd lokaal arbeidscontract en wordt je ontslagen? Dan vervalt ook je Employment Pass – en alle daaraan gekoppelde Dependant’s passen voor partner en kinderen – en daarmee het recht om hier te wonen. Je krijgt één maand om je spullen te pakken en het land te verlaten. En alsof dat niet erg genoeg is: je huurcontract van je huis/appartement – standaard voor twee jaar vastgelegd – blijft van kracht. Pas na het eerste jaar kun je onder de zogenaamde diplomatenclause (mits onderdeel van de huurovereenkomst) onder bepaalde omstandigheden je huur opzeggen. Verlies je in het eerste jaar je baan? Dan heb je dikke vette pech en blijft de huurverplichting doorlopen. Gelet op de exponentieel gestegen huurprijs (reken tussen de 6.000 en 15.000 SGD per maand) loop je daar zonder Singaporees salaris razendsnel op leeg. Onderverhuren is verboden en voor de goede orde, je MAG er niet blijven wonen, want je moet het land uit.

Voor de happy few die een minder ‘job gebonden’ verblijfsvergunning hebben (ONE Pass of een Permanent Residentship), geldt dat deze dan wel kunnen blijven ondanks dat ze hun baan kwijtraken, maar dat over het algemeen niet kunnen betalen zonder Singaporees inkomen.

Ben je werkzaam op een zogenaamd expatcontract, dan loop je deze risico’s in veel mindere mate. Met een expatcontract behoud je je rechten en plichten op basis van het arbeidsrecht in je eigen land, en ben je ook verzekerd van ondersteuning bij het oplossen van zaken zoals huisvesting, internationale (dure) scholen, enzovoort, in geval van baanverlies. De realiteit is dat steeds minder bedrijven in Singapore expatcontracten aanbieden.

Clausule

Met een clausule in de arbeidsovereenkomst tackel je de financiële nachtmerrie.

Van ongecalculeerd naar gecalculeerd! Natuurlijk ga je met een positief gevoel en vertrouwen in je baan en werkgever naar het buitenland. En ondanks dat het wat ongemakkelijk voelt om na te denken over een ongewenst einde van een avontuur waar je vol overtuiging JA tegen wilt zeggen, is het belangrijk dat je deze scenario’s ook op je netvlies hebt. Vooraf! Negatief of pessimistisch om dat te doen? De harde waarheid is dat je alleen jezelf, je partner, je kinderen en je portemonnee benadeelt als je alle positieve opwinding laat prevaleren boven dit (helaas) reële scenario.

Met een clausule in de arbeidsovereenkomst die voorziet in de consequenties bij ontslag – denk aan: huurverplichting, kosten voor terugkeer naar thuisland, kosten voor tickets en vakanties die reeds geboekt zijn, de hoge kosten voor de particuliere school waar je je aan verplicht hebt voor een schooljaar e.d. – tackel je de financiële nachtmerrie. Dat maakt het een stuk makkelijker om flexibel en avontuurlijk om te gaan met zo’n domper. Better safe than sorry!

Overigens … als partner van een expat loop je nog een extra ‘risico’: scheiding. Als ‘partner van’ is je verblijfsvergunning volledig gekoppeld aan die van de werkvergunning houdende echtgenoot of echtgenote. Is hij of zei echtgenoot-af, dan is de expat partner ook Singapore-af. Je heet hier niet voor niets Dependant 🙄. Met kinderen die in Singapore geboren en getogen zijn, en een gesetteld leven hier, kun je dan wel spreken van een klein drama.

Er kan elk moment een kokosnoot vallen, en met een beetje pech loop je er net onder.

Met een flinke dosis flexibiliteit, een avontuurlijke geest en een gezonde dosis humor geniet je als expat van dag tot dag. En als je vooraf je snoeimes slijpt zodat je de rijpe dreigende kokosnoten op voorhand kunt snoeien, kan je verder weinig gebeuren dan ‘het leven’. YOLO

Mijn eerdere blogs zijn terug te lezen op mijn website SingaporeandMe. Voor meer Singapore foto’s en tips kun je me volgen op Instagram. Vind je mijn blogs het lezen waard? Deel en like ze vooral 😍 EN een reactie op mijn blog maakt mijn dag ❤️. Juist ook als ik je niet persoonlijk ken.

Voor
🇳🇱 en 🇬🇧-talige partners van expats in Singapore, hebben we een Expat Onboarding Programma ontwikkeld. Check de website van SingaporeandYou voor meer informatie hierover. Je kunt ook de Instagram pagina volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste plannen.


🇬🇧 The Expat and The Coconut

Any moment, a coconut could fall, and with a bit of bad luck, you might just be underneath.

Just this week, a coconut crashed onto the pavement right in front of my balcony. You wouldn’t want to be walking there at that moment, I thought. Every day, a few men work hard in our communal garden. The grass is meticulously tended to; along the edges, the grass is left slightly longer in a wave pattern. The fragrant frangipani flowers that fall from the tree quickly wilt in the heat. They don’t get time to decompose; they are cleaned up daily. Meanwhile, dead palm tree branches are sawed off, and ripe coconuts are nudged out of the trees. Despite this, an occasional one still falls on the pavement. I’ve heard that more people die each year from falling coconuts in tropical areas than from traffic accidents. Urban legend? Anyway, I’m glad I keep escaping the danger.

Slightly skeptically

Often, the experienced expat smiles slightly skeptically at my answer and says, “we’ve heard that before, just wait…”.

‘What’s your plan for the future?’ is a frequently asked question among expats. Seasoned expats, who have raised their families abroad and lived in multiple countries, often have the most relaxed and open answer. Something like ‘we’ll see’ and ‘abroad’. Their children have become global citizens, detached from Dutch soil – or wherever their parents’ cradle was. They often live scattered around the world, with living close together not even an option. Few are contemplating a future return to their homeland.

New expats often (still) have a vision or expectation for the future. Broadly speaking, they fall into two categories: the ‘this-is-our-first-expat-experience-and-we’re-going-for-many-more-years-of-new-experiences-expat’ and the ‘this-is-a-cool-one-time-adventure-expat’. I belong to the latter category, but I now realize that in expat life more than ever applies: “Life is what happens when you’re busy making other plans”. Often, the experienced expat smiles slightly skeptically at my answer and says, “we’ve heard that before, just wait…”. I understand; I’ve met several people who expected to come for a year or two/three and ended up staying for 11 years.

COVID

COVID-19 was a completely unforeseen risk with far-reaching consequences for expats and their families.

I admire that ‘bring it on’ attitude towards the world and notice that the concept of ‘home’ takes on a different meaning once you let go. It’s evident that as an expat, you must be quite flexible and adventurous. If you value certainty and clarity, it’s best not to embark on this journey 😉. In a new country, with new rules and customs, one thing is certain: you will definitely discover them. Often, it’s fun, hilarious, and educational. But sometimes, it’s also extremely painful. Because that flexible attitude is most enjoyable when you can make the choice and have control. But that’s not always the case.

Having to interrupt the expat adventure due to illness, elderly care needs, homesickness, or other ‘back home incidents’ is a scenario that most expats consider possible beforehand. Not that the drama is any less, but it’s a calculated risk.”

COVID-19 was a completely unforeseen risk with far-reaching consequences for expats and their families. There are many heartbreaking stories of families unable to see or touch each other for months or even longer. Expats who couldn’t visit their parents on their deathbed, children studying in another country enduring a mental blow that cannot be softened in absence, and more such stories. Fortunately, that period is behind us now, and everyone seems to have buried that time far away. We trust that this is no longer looming over us; staying flexible and adventurous.

Employment Pass

If you’re employed on a local contract in Singapore and get dismissed, your Employment Pass also expire

And then there’s another risk that many expats don’t anticipate, making it seem like an unforeseen risk: losing your job in Singapore. Getting fired here is quick and easy. Singaporean labor law, applicable to all local contracts, offers little to no protection. An employer can dismiss an employee without complex procedures or legal grounds and pay compensation equivalent to two weeks’ salary per year worked.

If you’re employed on a local contract in Singapore and get dismissed, your Employment Pass, and the Dependant Passes of your partner and any children, also expire, along with your right to reside here. You have one month to pack up and leave the country. And as if that weren’t bad enough, your housing contract – typically fixed for two years – remains in effect. Only after the first year can you terminate it under the so-called diplomat clause (if part of the tenancy agreement) under certain circumstances. Lose your job in the first year? Then you’re out of luck, and the rental obligation continues. Given the exponentially rising rental prices (between 6,000 and 15,000 SGD per month), you’ll quickly drain your resources without a Singaporean salary. Subletting is prohibited, and, for the record, you are NOT allowed to continue living there; you must leave the country.

For the lucky few with a less ‘job-bound’ residence permit (ONE Pass or Permanent Residency), they can stay even if they lose their job but generally cannot afford it without a Singaporean income.

If you’re on an expat contract, these risks are much less pronounced. With an expat contract, you retain your rights and obligations based on labor law in your home country and are also assured support in resolving matters such as housing, international (expensive) schools, etc., in case of reorganization and job loss. The reality is that fewer and fewer companies in Singapore offer expat contracts.

Clause

With a clause in the employment contract that outlines the consequences of dismissal you tackle the financial nightmare.

From unforeseen to calculated! Of course, you go abroad with a positive feeling and trust in your job and employer. And despite feeling a bit uncomfortable thinking about an unwanted end to an adventure you wholeheartedly said YES to, it’s crucial to prepare for these scenarios thoroughly. Beforehand! Is it negative or pessimistic to do so? The harsh truth is that you only harm yourself, your partner, your children, and your wallet if you let all the positive excitement prevail over this possibility, which unfortunately often becomes a reality.

With a clause in the employment contract that outlines the consequences of dismissal – think of: rental obligations, costs for returning to your home country, expenses for tickets and vacations already booked, the high costs of the private school you committed to for the school year, etc. – you tackle the financial nightmare. This makes it much easier to deal flexibly and adventurously with such a setback. Better safe than sorry!

Moreover, as a partner of an expat, you face an additional risk: divorce. As a ‘partner of,’ your residence permit is fully tied to that of the spouse holding the work permit. If he or she is no longer your spouse, then the expat partner is also no longer Singaporean. You’re not called Dependant 🙄 for no reason. With children born and raised in Singapore, leading a settled life here, you could indeed speak of a small drama.

At any moment, a coconut could fall, and with a bit of bad luck, you might just be underneath.

With a hefty dose of flexibility, an adventurous spirit, and a healthy dose of humor, you can enjoy each day as an expat. And if you sharpen your pruning knife beforehand to trim the ripe, looming coconuts in advance, there’s little else to worry about. YOLO!

You can read my previous blogs on my website SingaporeandMe (subscribe if you don’t want to miss one). For more Singapore photos and tips, you can follow me on Instagram. Do you find my blogs worth reading? Feel free to share and like them 😍 AND a comment on my blog makes my day ❤️. Especially if I don’t know you personally.

For newcomers in Singapore, both Dutch and English speakers, we have developed an Expat Onboarding Program. Check out the SingaporeandYou website for more information. You can also follow the Instagram page to stay updated on the latest plans.

 

 

Leave a comment